Gezonde borsten zijn soepel, pijnvrij en zacht. Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Dit is zeker niet nodig: gezonde borsten zijn namelijk nooit pijnlijk of gevoelig! Maar wat betekent het eigenlijk om gezonde borsten te hebben? En wat kun je zelf doen om de borstgezondheid te ondersteunen?

Afvalstoffen in borsten

Het vetweefsel van de borsten wordt door het lichaam graag gebruikt om afvalstoffen op te slaan. Wanneer dit langere tijd gebeurt, ontstaat het risico dat de borsten gaan verzuren en de kwaliteit van het borstweefsel achteruitgaat. Ook sla je als vrouw spanning en onverwerkte emoties op in je borsten. Het bindweefsel in de borst verstijft dan, waardoor het weefsel minder zacht en soepel wordt en afvalstoffen minder worden afgevoerd. Dit kan klachten geven als knobbeltjes, bobbeltjes, cysten en pijn. Het is dus van belang dat de borsten hun afvalstoffen kwijt kunnen. 

Borstweefselbehandeling

Gezonde borsten hebben een goed werkend lymfestelsel, kunnen afvalstoffen goed afvoeren en zijn niet pijnlijk of gevoelig. Dit is wat je wilt bereiken en dat kan door middel van een borstweefsel behandeling. De behandeling werkt met zachte fasciale technieken uit de osteopathie. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een heerlijk ontspannen gevoel. Deze techniek is er niet alleen om klachten aan de borsten te verminderen of te laten verdwijnen, maar kan ook preventief worden ingezet om de conditie van het borstweefsel te verbeteren of zo goed mogelijk te houden. Emoties, ervaringen en herinneringen die zijn opgeslagen in het gevoelige borstweefsel kunnen tijdens de behandeling loskomen.

Vrij bewegen

Wat je zelf kunt doen voor een goede borstgezondheid is ervoor zorgen dat je borsten vrij kunnen bewegen. Nu hoef je niet gelijk je bh te verbranden ; ), maar trek hem eens wat vaker uit. Dus niet pas voordat je gaat slapen, maar gelijk als je uit je werk komt. Misschien kun je de beugel uit een oudere bh halen en als alternatief gebruiken voor thuis of in het weekend. Of ga op zoek naar een beugelloze bh of een elastisch topje. De beugel stagneert namelijk de lymfestroom en dat wil je niet.

Droogborstelen

Ook het borstelen van je borsten is een goede manier om met borstgezondheid bezig te zijn. Alhoewel je je lymfevaten niet echt kunt stimuleren door droog te borstelen, stimuleer je wel het bindweefsel in de borsten om afvalstoffen daaruit te verwijderen. En dat doe je dan in de richting van de lymfeafvoer: je begeleidt de afvalstoffen naar het lymfesysteem. Wil je meer weten over droogborstelen en het soort borstel dat je daarvoor nodig hebt, dan kan je ook hier terecht voor de juiste borstel en advies in gebruik ervan.